Langste (foto)boek ter wereld heeft een lengte van 140 meter!

Om het grote aantal molens in de molenrijkste provincie van ons land te benadrukken is een gigantische afdruk van alle pagina’s van het boek met een lengte van 140 (!) meter en een hoogte van 63 centimeter op vinyldoek achter elkaar afgedrukt en door 67 (vrijwillige) molenaars gepresenteerd aan de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, Jan Franssen.
Deze spectaculaire onthulling vond plaats op 2 november 2007 bij de molens van de Molendriegang in Leidschendam. Dit technische hoogstandje werd gedrukt op een hoge resolutie printer van HP. Het langste boek ter wereld is officieel aangemeld voor vermelding in het World Guinness Book of Records.  In mei 2009 erkende de organisatie in Londen het record officieel.

Wind krijgt vat op Langste Boek aan Euromast!

 

Op 6 mei 2009 werd het officiële certificaat door het Guinness Book of Records uitgereikt, waarbij het doek vanaf het 100 meter hoge kraaiennest op de Rotterdamse Euromast op spectaculaire wijze naar beneden zou worden geleid door tokkelaars van Height Specialists. Zij vestigden met deze actie ook de aandacht op de Nationale Molen- en Gemalendag en de start van het abseil- en tokkelseizoen op de Euromast.

Uitgerekend de wind was spelbreker bij de presentatie en door windkracht 7 boven viel het boek ten prooi aan een keiharde windvlaag. Onder het oog van tientallen persfotografen, genodigden en TV Rijnmond vloog het enorme boek vanaf het kraaiennest nog hoger de lucht in, in plaats van naar de grond. Met het oog op de veiligheid werd het megaboek weer binnengehaald en later op het grasveld uitgerold en officeel gepresenteerd aan de Gedeputeerde voor o.a. cultuur Martin van Engelshoven-Huls en Souad el Hamdaoui, directeur van de Euromast.

Daarna werd op de bovenste verdieping van het hoogste bouwwerk van Rotterdam een samenwerkingsovereenkomst getekend door de gedeputeerde en de directeur van het Nationaal Restauratiefonds, Mr Pieter Siebinga. Met deze samenwerking kunnen weer veel molens in hun oude glorie worden hersteld (foto’s: Roel Dijkstra).

Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, Jan Franssen, (links) met naast hem Andries Ponsteen, directeur van het Erfgoedhuis Zuid-Holland, en de 67 molenaars volgen de aanwijzingen van uitgever Peter Egge (rechts met toeter) om het langste boek ter wereld ten doop te houden in Leidschendam (foto: Paul Dijkstra).

MOLENRIJK ZUID-HOLLAND, 224 MOLENS IN BEELD (ISBN 978-90-78388-02-9) is de opvolger van het Zuid-Hollands molenboek uit 1980. Het boek is een gezamenlijk initiatief van de Provincie Zuid-Holland, het Erfgoedhuis Zuid-Holland en Uitgeverij Watermerk.
Het 272 pagina’s dikke werk bevat 450 kleurenfoto’s van fotograaf Eppo W. Notenboom.
Speciaal voor dit boek heeft hij in het nationale molenjaar alle molens van Zuid-Holland bezocht en op zijn karakteristieke eigen wijze analoog vastgelegd.
De tekst is van de Dordtse journalist/schrijver Henk Schröder in nauwe samenwerking met een deskundige redactie.
Elke molen heeft een eigen pagina in kleur met een korte, anekdotische beschrijving van z’n historie. De tekst is voor een breed publiek toegankelijk.

Het echte boek, afmeting 24,5 x 29 cm staand, kost in de boekhandel € 34,50, maar kan ook via de webshop besteld worden.

Het uitrollen van het enorme doek, gefilmd door een cameraploeg van TV West op 2 november 2007 bij de molendriegang van Leidschendam. Even later komt ook het journaal van SBS langs, gevolgd door de landelijke pers. Resultaat: veel publiciteit met grote foto’s op 12 voorpagina’s van de landelijke en regionale dagbladen, waaronder die van De Telegraaf op zaterdag 3 november 2008 in kleur.

Het Langste Boek ter Wereld is regelmatig te zien bij grote evenementen en (inter)nationale attracties. Zo ook in het Openluchtmuseum te Arnhem bij de afsluting van het Nationale Jaar van de Molens en op de Keukenhof.

Ook bij molenevenementen in ons land wordt het boek vaak gebruikt, zoals hiernaast bij de molen van Etten (Gld) en bij ’t Vliegend Hert in Brielle.